• Recente updates


 • Artikel Rijnpost 25 mei 2020


  Scheidsrechtersclub Veenendaal zoekt verjonging

  ma 25 mei 2020, 11:56

  Door Gertjan van Capellen

  Veenendaal – In navolging van de voetballende jeugd en de senioren moest ook de scheidsrechtersvereniging Veenendaal en omstreken, die in 2018 50 jaar bestonden, aan de bak. Dat deden ze ook donderdagavond 14 mei in Kwintelooijen. Van de 34 leden tellende vereniging waren er 14 die zich door trainer Nico Jansen wilde laten ‘afbeulen’. Eerst gaan we met penningmeester Jan Spies in gesprek terwijl voorzitter Jan Hardeman toekijkt en aanvult. Gelukkig wordt het geen zoomgesprek in quarantaine maar heerlijk in de Rhenense/Veenendaalse natuur.

  Hier hebben jullie echt naar toe geleefd vragen we Spies terwijl er door de groep wordt gezwoegd en gezweet: “Na ruim twee maanden op non-actief kun je dat wel stellen. Dit moet je echt zien als een avondje uit.
  Zomers zijn we hier en s’ winters op de atletiekbaan bij VAV met als uitvalsbasis VRC. Jan (Hardeman) en ik, de 2J’s, staan aan de kant vanwege blessures. Door de coronacrisis is dit de eerste avond dat we elkaar weer zien. Door zelfdiscipline hebben de meeste hun conditie zelf de afgelopen maanden op peil gehouden. Dat mag ik tenminste aannemen. Het zijn ook geen jonkies meer. De gemiddelde leeftijd is 61 jaar. De jongste is 36, de oudste 86! Dat bedoel ik.
  We moeten verjongen inderdaad maar hoe doe je dat als de jongeren niet staan te dringen. Die willen wel voetballen maar fluiten is er helaas niet bij. De jeugd wil zaterdags voetballen om zaterdagsavonds te gaan stappen. Daardoor krijg je steeds minder zondagclubs. Toch zou ik nog een ultieme poging willen wagen om jongeren te enthousiasmeren.
  We hebben een leuke vereniging waar saamhorigheid en gezelligheid hoog in het vaandel staan. Elk jaar hebben we een barbecue, is er een nieuwjaarsreceptie en worden er andere samenkomsten georganiseerd. Eens in de twee tot drie jaar organiseren we een uitje of een etentje. Uiteraard moet er ook worden getraind. Ook dan is de sfeer opperbest zoals je ziet”.

  Goed bezig

  Goed bezig mannen steekt Jan ze nog even een hart onder de riem als ze puffend en zwetend passeren. “De mannen die hier trainen”, gaat Spies verder, “Dat zijn bonders, dat wil zeggen dat ze in de meeste gevallen eerst voor een voetbalvereniging hebben gefloten en daar zoveel plezier uit genereerden om hogerop te gaan fluiten voor de KNVB. Je heb dan scheidsrechter bijeenkomsten in de regio en twee keer per jaar wordt je bijgepraat. De meesten fluiten in West I en dat is een gebied van Den Helder tot Rhenen. Maar de coronacrisis heeft flink roet in het eten gegooid. Zo stopte het seizoen 2019/2020 abrupt zonder kampioenen en degradanten. En nu is het maar afwachten of het nieuwe seizoen 2020/2021 1 september van start gaat”.
  Tot slot vragen we Jan of je gevoetbald moet hebben om te kunnen scheidsrechteren. “Je hoeft niet gevoetbald te hebben, want in de praktijk is gebleken dat diverse scheidsrechters, zonder voetbalachtergrond, de top van het amateur- en betaald voetbal bereikt hebben. Ook binnen onze groep is dat gebleken”, aldus de penningmeester.

  Fitte groep

  Trainer Nico Jansen is al sinds 1980 lid van de Scheidsrechtersvereniging Veenendaal en omstreken en sinds 2009 assistent trainer naast hoofdtrainer Jan Hardeman die al 35 jaar voorzitter is van de vereniging. “In 2011 werd ik de hoofdtrainer. Ik was net met pensioen. In het dagelijks leven was ik chemisch technisch adviseur in de bouw.
  Ik was zeg maar een bouwvakker maar wel een met een stropdas om. Ik ben ook 40 jaar actief scheidsrechter geweest en floot tot in de eerste klas van de topamateurs en ben nu dus gediplomeerd KNVB conditietrainer van de scheidsrechtersvereniging Veenendaal en omstreken. Als ik die gasten hier zo bekijk tref ik een redelijk fitte groep aan.
  Ze zeggen dat sinds de coronacrisis uitbrak ze individueel hebben getraind. Of ze een trainingsachterstand hebben kan ik je zo meteen vertellen. Dat moet ook gezegd, ze zijn wel gedisciplineerd”, weet Nico.

  Goede stemming

  “De stemming zit er in ieder geval goed in”, zegt Nico tevreden. “Aangezien wij de jongste ook niet meer zijn en al heel lang bij elkaar ken je elkaar van haver tot gort. Het is een homogene, belangstellende en empathische groep mannen die goed willen luisteren. Ze hebben zich aardig door de coronacrisis heen geslagen zo te zien. De coronabuikjes zijn me eerlijk gezegd meegevallen. Wij trainen eens per week. Dat was ooit 3 keer onder leiding van een marinier. Kwintelooijen is ideaal om te trainen. Je kunt hier alles doen. De trainingen houden we leuk door er afwisseling in te brengen en het klinkt misschien tegenstrijdig maar ook scheidsrechters zijn zeurkousen maar dat hoort er nou eenmaal bij.
  Ik ervaar dat als positief. Punt van zorg is wel dat wij aan verjonging toe zijn. Er zijn reeds verschillende acties ondernomen helaas zonder resultaat. Voorlopig kunnen we de komende maanden nog even aan de conditie werken totdat in september hopelijk de competitie weer gaat beginnen. Ik proef dat ze er weer aan toe zijn”, aldus de trainer.

  Info staat op http://www.scheidsrechtersveenendaal.nl/

  Trainingen hervat na versoepeling Corona maatregelen

  Op donderdag 14 mei jl. zijn de trainingen voor onze groep hervat. Deze avond waren 15 enthousiastelingen aanwezig, die een goede starttraining onder leiding van Nico Jansen ondergaan hebben.

  Op zaterdag 23 mei waren er 16 enthousiastelingen aanwezig en dit heeft het bestuur doen besluiten om voorlopig op donderdagavond en op zaterdag te trainen. Informatie hierover staat hiernaast bij de recente updates.

  Hieronder enkele beelden van 23 mei, ontspanning na de training.

  Hieronder enkele beelden van 14 mei jl.


  Van de bestuurstafel

  Het bestuur van de vereniging vergaderde maandag 27 januari jl.

  Op de agenda stond onder meer de voorbereiding op de jaarvergadering (donderdag 26 maart 21.00u, aanvang training 19.30u). Er blijkt een flink aantal jubilarissen te zijn dit jaar.

  Verder zijn de jaarcijfers 2019 en de begroting 2020 door de penningmeester gepresenteerd en besproken.

  Vorig jaar organiseerde de vereniging geen activiteiten om financieel weer wat op krachten te komen na het jubileumjaar. Een aantal mogelijkheden zijn ter sprake gekomen voor het komend najaar, maar een definitieve beslissing is niet genomen hierover.

  Daarnaast gaf Nelis als scheidsrechters coördinator aan dat het steeds moeilijker wordt om aan de vraag van de voetbalverenigingen te voldoen.

  Op woensdag 26 februari a.s. gaan we weer naar Sauna De Heuvelrug te Veenendaal. Deelnemers inschrijven bij Nelis Leppers. Aanvang 18.30 uur en kosten € 20,00 per persoon.

  De volgende bestuursvergadering staat gepland op maandag 11 mei.

  Namens het bestuur,

  Met  vriendelijke groeten,

  De secretaris.

  Artikel De Gelderlander

  VEENENDAAL – Scheidsrechters-vereniging Veenendaal en Omstreken bestaat meer dan vijftig jaar. De club is driftig op zoek naar verjonging, want de vergrijzing slaat toe. Maar de jeugd staat niet te trappelen.

  Eit Hendriks 14-03-20, 16:13 Laatste update: 16:17 Bron: De Gelderlander

  Zonder scheidsrechter geen wedstrijden. Het is een veel gehoorde kreet in de sportwereld. Maar de animo om een wedstrijd te leiden neemt steeds meer af. Dat niemand als pispaal wil fungeren, lijkt de voornaamste reden. Henk Sukkel (74) de oudste nog wekelijks fluitende scheidsrechter van de scheidsrechtersvereniging Veenendaal en Omstreken vindt het een vooroordeel.

  „Ik fluit nu al meer dan vijftig jaar met heel veel plezier. Dat is ook de reden waarom ik het nog steeds doe. Ik heb jaren op het hoogste amateurniveau gefloten. Wedstrijden van IJsselmeervogels, Spakenburg en noem de clubs maar op. Van Drenthe tot Zeeland. Prachtige tijd gehad met verschillende mooie, spannende duels.”

  Laat ze het een tijdje proberen, dan kunnen ze ervaren hoe mooi deze hobby is

  Henk Sukkel, Scheidsrechter over de afwezigheid van jonge arbiters

  „Natuurlijk gebeurde er wel eens wat en moest ik optreden, maar echte rottigheid heb ik nooit meegemaakt”, vervolgt Sukkel. „Ook niet nu ik op een lager niveau vrouwen- en meisjesvoetbal fluit. Gele kaarten heb ik dit seizoen nog niet getrokken. Een vermanend woord is steeds voldoende.”

  Koninklijke onderscheiding
  Voor zijn lange scheidsrechtersloopbaan ontving Sukkel een koninklijke onderscheiding, waarop hij apetrots is. „Zeven jaar geleden kreeg ik een herseninfarct en iedereen dacht dat ik nooit meer zou fluiten. Drie maanden later liep ik al weer op het veld en floot ik een vriendschappelijke vrouwenwedstrijd.”

  Scheidsrechters Henk Sukkel (links) en Michael Vink (rechts). Vink: ‘Of de derde klasse mijn plafond is? Deze competitie wel. Volgend seizoen wil ik mijn best doen om naar de tweede klasse te promoveren.’ © Herman Stöver

  „De KNVB vroeg of ik dat wilde blijven doen. Dat heb ik gedaan en zolang de meiden het nog leuk vinden, blijf ik er mee doorgaan.”

  Het kenmerkt Sukkel. Een bevlogen scheidsrechter, die plezier put uit zijn hobby. Graag zou willen dat er meer jonge arbiters bijkomen. „Laat ze het een tijdje proberen, dan kunnen ze ervaren hoe mooi deze hobby is.”

  Junior scheidsrechter Veenendaal
  Is Sukkel met zijn 74 jaar de senior van de Veenendaalse scheidsrechters, Michael Vink (36) is de jongste. De bij VRC opgegroeide Vink floot na zijn voetballoopbaan eerst als clubscheidsrechter bij de jeugd van de Veenendaalse tweedeklasser.

  „Maar ik wilde ook eens bij andere clubs kijken. Niet steeds dezelfde elftallen fluiten. Daarom heb ik me bij de KNVB aangemeld, een cursus gedaan en ben ik lid geworden van de scheidsrechtersvereniging.”

  „Een mooie club, waar ik wekelijks kan trainen om mijn conditie op peil te houden en waar het na afloop uiterst gezellig is. Ik kan het iedereen aanraden.”

  Clubs met spelers, die nogal mondig zijn? Ja, dat klopt. Maar ik ben ook niet op mijn mondje gevallen

  Michael Vink, Scheidsrechter

  „Tegenwoordig kom ik wekelijks in de regio’s Amsterdam en Utrecht, waar ik clubs fluit, die in de derde klasse spelen. Clubs met spelers, die nogal mondig zijn? Ja, dat klopt. Maar ik ben ook niet op mijn mondje gevallen. Een beetje interactie, daar houd ik wel van”, vertelt Vink met een lach.

  De ‘Coronastop’
  Zaterdag stond voor Vink in Amsterdam het duel tussen koploper Wartburgia en nummer voorlaatst SV Kadoelen op het programma. De ‘coronastop’ gooit roet in het eten. „Of de derde klasse mijn plafond is? Deze competitie wel. Volgend seizoen wil ik mijn best doen om naar de tweede klasse te promoveren. Dat lijkt me wel wat.”

  Sponsorkliks

  In de link naar Sponsorkliks staat een opbrengstbedrag  vermeld dat niet altijd actueel is, kijk voor de actuele stand van de opbrengst voor onze vereniging naar onderstaande link.

  Voor de opbrengst van sponsorkliks open bijgevoegde link transactieoverzicht

  Derde helft en saamhorigheidspot

  Na de training op donderdagavond genieten wij in de kantine van VRC van onze “derde helft”.
  Bijdrage aan de zogenoemde Saamhorigheidspot is € 7,00 voor de te nuttigen consumpties. Degenen die 2 of meer mixdrankjes nemen moeten deze echter voor de volle prijs betalen, bijvoorbeeld Bacardi cola e.d. (momenteel € 3,90 per blikje). Wanneer er snacks, onze zogenaamde Hunga’s, genuttigd worden, zal per keer bekeken worden of hiervoor door de aanwezigen bijgelapt dient te worden.
  Om 22.00 uur wordt er afgerekend bij VRC en de mensen die daarna nog wat willen nuttigen zullen bij een eventueel kastekort dit tekort moeten aanvullen.
  Gezelligheid is zeker op deze avond!

  Oproep om kopij in te dienen voor onze website

  Als je iets leuks hebt meegemaakt, een wedstrijdverslag hebt of iets anders bekend wilt maken stuur dit stuk dan in “word” formaat in naar Leo van ‘t Hof, Joop de Vries of Jan Spies. Zij zullen dit dan plaatsen op onze website. Foto’s e.d. worden daarbij zeker geplaatst, na toestemming door de betrokkenen.

  Trainingsavond

  De trainingen vinden vanaf donderdag 14 mei 2020 weer plaats in Kwintelooijen. Aanvang 20.00 uur.

  Donderdag  9 januari jl. is de  nieuwjaarsbijeenkomst gehouden in de kantine van VRC. Er waren 26 leden aanwezig en tijdens een hapje en een drankje hebben zij elkaar een voorspoedig nieuwjaar toe kunnen wensen.